blog-werk prive balans - Preventned

donderdag 16 maart 2017

Vorige week sprak ik over werken in het weekend met een aantal vriendinnen. Hun reactie verbaasde mij. Zij vinden het namelijk heel normaal om te werken in het weekend. Bijvoorbeeld om even mail te checken omdat het fijn is om weer bij te zijn. Uit de snelle antwoorden van collega’s op hun verstuurde e-mails blijkt dat zij daar niet de enige in zijn.

Ik stond perplex. Weekend is toch weekend?

Ik was het er niet mee eens. Maar ik vroeg mijzelf toch af of mijn blik hierop nog wel klopt.

Want kunnen we tegenwoordig met alle online-mogelijkheden nog spreken van een balans tussen werk en privé?

Werk en privé loopt meer en meer door elkaar heen. Op het schoolplein staan te wachten en naast je privémail ook even je werkmail checken. Of op facebook de foto van het avondeten van je buurvrouw liken en je ook inschrijven voor het volgende HR-event.

Werk en privé combineren lijkt dus best makkelijk om te doen. Maar hoe houd je deze twee in balans?

Is de privésituatie altijd ontspannend?
Het bracht mij op het idee dat de werk-privé balans wellicht eerder gaat over de balans tussen spanning en ontspanning? De vraag wordt dan:

‘hoe zorg je ervoor dat je nog wel ontspant als je altijd met je werk bezig bent of kan zijn?’

Want als het gaat om de balans tussen spanning en ontspanning dan zou dat impliceren dat werk spanning geeft en privé niet. Terwijl uit onze onderzoeken blijkt dat dat absoluut niet zo zwart/wit is. Denk maar eens aan jonge gezinnen, waar het ‘s maandags een ware opluchting is om weer naar het werk te ‘mogen’. Of de zorgen en tijd die mantelzorg met zich meebrengt, of andere (relatie)spanningen waardoor privé niet altijd een oase van rust is.

Conclusie
Mijn conclusie is het volgende: de balans gaat niet meer zo zeer over werk-privé maar over het zorgen voor balans tussen INspanning en ONTspanning.

Als het goed voelt om te werken in je ‘privé-tijd’ en je krijgt er energie van, vooral blijven doen! Als jij jouw mail op zondag wilt bijwerken zodat je de volgende dag met een lekker gevoel je werkdag kan beginnen dan is dat dus ontspanning.

Zolang je maar balans houdt. En niet je werkmail gaat checken omdat jij denkt dat dat van je wordt verwacht.

En hoe doe je dat? Door je zelf in de gaten te houden, door bewust te zijn van jouw gevoelens en deze serieus te nemen en er iets mee te doen.  Voor jezelf, voor jouw balans.

De balans heeft continue aandacht nodig. Ga ervoor!

Mirjam PeekMirjam Peek houdt zich bij Preventned bezig met communicatie voor klanten en voor Preventned. Zij schrijft over wat zij ziet waar klanten mee worstelen. Dit doet zij vanuit haar hart om de lezer in beweging te krijgen of bewust te laten worden over zijn of haar inzetbaarheid.