donderdag 29 oktober 2020

Maar wat doe je als het vuur nog niet zichtbaar is?

Het HR beleid in Nederland staat bol van de modellen. Dat werkt prima in rustig vaarwater. Structureel werken aan het beleid. Echter je gaat geen beleid ontwikkelen of preventie plegen als het huis in brand staat. Dan is blussen de enige optie!

Dit is voor iedereen logisch. Toch zien we bij de huidige ontwikkelingen dat veel organisaties nog worstelen met het idee dat het huis in brand zou staan. “Het valt wel mee, de omzet is ok en de medewerkers zijn nog druk aan het werk.” Vraag het de gemiddelde directeur en dat zullen de antwoorden zijn.

Hier gaat het goed fout!

Wat blijkt uit onderzoek?

De onderliggende onderzoeksresultaten geven een duidelijke trend aan die in de richting van minder productief, minder betrokken personeel gaat en daarbij hebben de medewerkers ook steeds minder werkplezier. En dan heb ik het nog niet eens over directe uitval door het ontstaan van lichamelijke – en mentale klachten. Al deze factoren zullen op korte termijn tot veel problemen leiden bij het verbonden houden van de medewerkers aan het resultaat van de organisatie.

Het huis staat dus op het punt van ontvlamming.

Waar komt die brand vandaan?

Die zit voor een deel in de eenzaamheid van de medewerkers die thuis aan het ploeteren zijn. Waar is de lol, waar kan even je uitblazen na een teleurstelling? Hoe vier je je successen?

Medewerkers zitten op een eilandje, in soms lastige omstandigheden, te werken. Soms met kinderen, een partner die thuiswerkt en die ook zijn of haar ruimte moet hebben om het werk op een goede manier uit te voeren.

Wie mag er vandaag in de werkkamer werken? Als je die al hebt. Hoe werkt het als één of beiden een videobel afspraak heeft etc. En dan de medewerkers die een eenpersoons huishouden hebben. De hebben het extra zwaar vanwege de sociale armoede die op dit moment heerst.

Wat weten we nog van elkaar?

Letterlijk is er steeds meer verborgen. Als een je video-belafspraak hebt zie je wel het gezicht, als de camera aangezet wordt(!) en misschien een deel van het bovenlichaam. De rest is buiten beeld. De lichaamstaal waar we allemaal stiekem veel informatie uit halen is vrijwel onzichtbaar.

Dit maakt dat het open gesprek voeren met elkaar nog lastiger is dan het al was! Het vuurtje zit dus onder de grond, maar heeft al wel een destructief effect

Hoe verder?

De grootste uitdaging voor de komende tijden is het in stand houden of herstellen van verbinding met de medewerkers. Het bedenken van allerlei creatieve manieren om binnen en ook buiten het werk met elkaar te blijven communiceren.

Kortom, communicatie is letterlijk van levensbelang.

Zet met elkaar af en toe ‘de tijd even stil’ en ga serieus in gesprek. Ook al is dit via beeldbellen. Verzin samen een oplossing voor een meer creatief samenzijn.  En last but not least, monitor met een paar korte vragen waar de medewerkers mee bezig zijn, emotioneel maar ook met hun denken. Waar lopen ze tegenaan. Gebruik al die middelen om verbinding te houden en concreet de dialoog met elkaar aan te gaan.

Een dreigende uitslaande brand moet je brandmeester worden, waarna nablussen minsten zo belangrijk is.

Succes en blijf in verbinding!

Duco Molenaar is directeur van Preventned. Preventned maakt zich sterk om de ‘Waarde van Geluk’ bij leidinggevenden en medewerkers tot topprioriteit te verheffen.  Wil je Duco als spreker op je event, neem dan contact met ons op.