donderdag 12 februari 2015

Als Nederlander en voetballiefhebber was afgelopen zomer voor mij een feest. Mooie wedstrijden in een feestend Brazilië waar Oranje tegen alle verwachtingen de halve finale bereikt. Echt geweldig is het niet, maar we hebben Robben en een sterke bank. Verschillende spelers blijken van waarde als ze als wissel in het veld mogen komen.

De meest opzienbarende is wel de keeperswissel in de laatste minuut van de verlenging tegen Costa Rica. Van Gaal kiest ervoor om de penalty’s niet te laten keepen door zijn vaste waarde, maar door zijn reserve doelman. Een penaltykiller. En het pakt goed uit. Krul stopt twee penalty’s en Oranje plaatst zich voor de halve finale. Briljant of respectloos?

Briljant. In het voetbal, waar alleen spelers gewisseld worden als ze onvoldoende brengen of een blessure hebben, wordt een speler naar zijn kernkwaliteit beoordeeld. Cillessen is allround de betere keeper en daardoor vaste waarde. Maar Krul heeft bij zijn Engelse club laten zien wat het is om penalty’s te stoppen. Tegen alle gebruiken in weet de trainer te kiezen voor wat het beste is voor het team op dat moment. Het grotere doel wordt nagestreefd. Dit getuigt van visie en lef en betaald zich terug in de volgende stap naar het behalen van het ultieme doel.

Respectloos. Een keeper wissel je niet tenzij hij niet meer kan lopen. Iedereen weet dat het bij een keeper gaat om ervaring en zelfvertrouwen. Zelfvertrouwen komt te voet en gaat te paard. Wat betekent dit voor Cillessen? En wat heeft Cillessen allemaal gebracht? Zonder zijn redding, 2 minuten voor zijn wissel, hadden er helemaal geen penalty’s geweest. Cillessen had gewoon verdiend om de penalty’s te mogen keepen. Nogal logisch dat hij van frustratie tegen de watertas trapt na zijn wissel.

Topsport is bedrijfsvoering 
Veelvuldig wordt bedrijfsvoering vergeleken met topsport. En niet onterecht. Er moeten individuele prestaties geleverd worden. Het geheel aan prestaties moet leiden tot het behalen van het doel. En het oranje van nu is top bedrijfsvoering. Louis laat zien dat je niet allemaal Cum Laude Harvard afgestudeerden (met andere woorden: Arjen Robbens) nodig hebt. In 7 weken tijd weet Louis een teamspirit neer te zetten waar je u tegen zegt. De spelers hebben een volledig vertrouwen in het behalen van het ultieme doel: wereldkampioen worden. Een geweldig voorbeeld van een missie, visie en vertaling naar de weg om het te behalen.

Gaven en talenten
De spelers zijn na een lang seizoen, ondanks de warmte, topfit. En ben je geblesseerd dan blijf je bij de groep. Medewerkers moeten optimaal inzetbaar zijn en als ze dat niet zijn dan zitten ze niet (!) thuis. Ze komen zo veel als mogelijk toch naar het werk en ondersteunen waar mogelijk. Alle medewerkers tellen mee. Of je nu meer op de achtergrond bezig bent of het gezicht bent van de organisatie. Je wordt ingezet naar je gaven en talenten en er is sprake van zowel verticale als horizontale mobiliteit.
En successen vieren we vervolgens samen.

Dat is pas inzetbaarheid!

Tags: