Blog Energie - Preventned

dinsdag 10 mei 2016

Je staat ‘s morgens op en je begint de dag. Je staat op, kleed je aan, maakt ontbijt, pakt je spullen en gaat naar je werk. Op je werk check je jouw email, gaat in overleg, hebt contact met collega’s, neemt deel aan het werkproces en je gaat naar huis. Thuis eet je samen met je partner en/of gezin en doe je wat je die avond in je agenda hebt staan of je doet lekker niks.

Aan het einde van de dag heb je nog steeds energie. Want je krijgt energie van de dingen die je doet, van je partner, kinderen, werk, sport etc.

Is dit ideaal of normaal?

Je zou zeggen dat het normaal is dat je aan het einde van de dag nog energie over hebt. Dat je de volgende dag fris weer op staat. En met dezelfde energie de dag weer kan doorgaan en afsluiten.  Toch? Of is dit toch niet zo normaal.

Uitputting lijkt normaal te zijn

Steeds meer mensen komen in onbalans terecht. Zijn aan het einde van de dag uitgeput. Gaan maar door waar ze eigenlijk al hadden moeten stoppen. Met als gevolg; niet meer in staat zijn om te ontspannen (en energie op te bouwen), overspannenheid, burn-out, uitputting.

Kortom in deze maatschappij lijkt het eerder een ideaal te zijn dat je aan het einde van de dag nog energie over hebt, dan normaal.

Kan het ook anders?

Dit kom je als HR professional natuurlijk ook tegen. Hoe ga je daar dan mee om? Hoe krijg je grip op jezelf en medewerkers die hier mee te maken krijgen?

Allereerst is het zaak om achter het probleem te komen. Dat begint met bewust te worden dat het niet langer gaat zoals het gaat. Dat er iets moet veranderen.

Vervolgens kan je meer gaan uitvragen door vragen te stellen als:

  • Hoe gaat het met je? Hoe voel jij je?
  • waar loop je tegen aan? Waarom krijg je niet de energie die je zou moeten hebben? Wat belemmert jou? Welke signalen geeft je lijf?
  • Waar krijg je juist wel energie van? En wat heb je daar voor nodig om het meer te kunnen doen?

Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen situatie

Bovenstaande vragen kan je ook aan jezelf stellen. Als je weet waar het aan scheelt waarom jouw energie wegvloeit op een dag en je geen energie krijgt van wat je doet, dan weet je waar je aan kan werken om het te veranderen.

Jij bent tenslotte zelf degene die iets zal moeten veranderen want alleen jij weet wat jouw energie geeft. Dus praat er over met familie, vrienden, collega’s of leidinggevende of zoek hulp. Zorg dat er iets verandert aan je leefstijl, werk of werk/privé-balans.

Zodat het normaal wordt dat je de energie hebt om de dag af te sluiten en de volgende dag weer te beginnen. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen energieniveau, daar krijg je vast al energie van. Succes!

 

Mirjam Peek

 

Mirjam Peek houdt zich bij Preventned bezig met communicatie voor klanten en voor Preventned. Zij schrijft over wat zij ziet waar klanten mee worstelen. Dit doet zij vanuit haar hart om de lezer in beweging te krijgen of bewust te laten worden over zijn of haar inzetbaarheid.

Tags: