donderdag 1 april 2021

Stel jezelf voor op een cruiseschip op zee naar een verre bestemming….

Je bent onderweg, de boot maakt lichte bewegingen en de bemanning loopt wacht, 24 uur per dag. De golven bruisen sissend langs de romp. Voor je een prachtige zonsondergang. Zie je het al voor je?

Tot hier gaat alles goed.

Het is een lange reis dus van belang is dat de bemanning en de passagiers het volhouden. Er kunnen allerlei onverwachte zaken gebeuren en daar moet men op voorbereid zijn. Om maar wat te noemen; Storm, andere schepen, ondieptes, walvissen, ziekte en hoge golven. Het is maar te hopen dat alles goed blijft gaan. Daarom wensen we zeelieden een ‘behouden vaart’ toe.


Wat heeft zeereizen te maken met medewerkers

Voor organisaties gaat een ‘behouden vaart’ met name om het behouden van medewerkers. In de huidige turbulente tijden lopen medewerkers makkelijker weg naar een andere werkgever of zelfs naar een andere branche. De oplossing voor het op peil houden van het aantal medewerkers waar op dit moment vaak voor wordt gekozen is; meer instroom van nieuwe medewerkers. Opleidingen en zij-instromers vullen het personeelstekort dan aan.

Een grote uitdaging is dat de aanvoer van ‘nieuw bloed’ aan de voorkant er soms minstens zo snel, of zelfs sneller weer uitloopt aan de achterkant.

Deining in de organisatie

Belangrijke punten in het personeelsbeleid zijn behoud van medewerkers, imago, werkplezier en productiviteit. In veel gevallen koersen organisaties echter recht tegen de golven in. Medewerkers moeten overtuigd worden om taken op te pakken die niet direct in hun professionele kracht liggen.

Dat is hard werken voor zowel de staf als de medewerkers en leidt tot deining in de organisatie. Wat meer is; het leidt niet tot behoud van medewerkers en zal de eerder genoemde uitstroom versterken.

Versterken waar men goed in is leidt tot behoud

In organisaties waar werkdruk een grote uitdaging is en het verzuim weer aan het stijgen is, moet het beleid gericht worden op het versterken van de taken die primair bijdragen aan de productiviteit en aan het werkplezier van de medewerkers.

Als medewerkers taken uitvoeren waar ze goed in zijn leidt dat tot meer werkplezier en meer werkplezier leidt tot een betere productie.

Hoe behoud je goede medewerkers?

De uitdaging ligt in het zoeken naar de focus die aangebracht moeten worden om daadwerkelijk de productie en het werkplezier te versterken.

De analogie met zeereizen op een schip is dat het hebben van langere termijn visie een ‘behouden vaart’ dichterbij brengt. De bemanning heeft duidelijke primaire taken. Hoewel het er tijdens de reis soms heftig aan toe kan gaan, weet ieder zijn of haar taak en doet die naar beste vermogen en met plezier.

Dus door de juiste focus te hebben bij besluiten tot koersverandering of juist bij het doorzetten van de ingeslagen koers geeft dat rust en voldoening.

Een behouden vaart!

Benieuwd hoe je focus kunt krijgen en precies weet welke factoren invloed hebben op het werkplezier van medewerkers? Bekijk dan onze 3 mogelijkheden voor een behouden vaart.