Blog Inspiratie Eigenaarschap Preventned

donderdag 3 november 2016

Een paar jaar geleden was ik aanwezig bij een congres voor HR over ‘Omgaan met Burn-out’, en één discussie is me echt bijgebleven. Het ging als volgt;

Een HR-manager vraagt aan de spreker hoe hij moest omgaan met medewerkers die mogelijk té bevlogen zijn en dus maar door blijven gaan en daardoor in een burn-out terecht komen.

Zijn korte, directe antwoord heeft me tot de dag van vandaag geïnspireerd:

          ‘Zolang je meer energie uit je werk haalt dan dat je erin stopt,
ontwikkel je nooit een burn of bore-out’.”

Dat zette me echt aan het denken. ‘Haal ik wel voldoende energie uit mijn werk? Ik was ’s avonds als ik thuis kwam soms echt doodop, en zoveel spannends had ik dan ook weer niet gedaan. Betekent dat dat mijn werk een energieslurper is? Of heb ik gewoon bloedarmoede? En als het mij meer energie kost dan dat het oplevert, waar ligt dat dan aan?’

Ik ben toen een energiedagboek gaan bijhouden. Zo simpel, maar het geeft je zoveel inzicht. Gewoon een weekje bijhouden: Welke taken, gebeurtenissen en verantwoordelijkheden die voorbijkomen geven energie, maken je enthousiast, zorgen dat je plezier in je werk hebt? En, minstens zo belangrijk welke punten veroorzaken het tegenovergestelde?

Op deze manier heb ik voor mijzelf kunnen ontdekken wat er moest gebeuren om mijn optimale werk(omgeving) te creëren. Af en toe test ik het nog even. Zelfs als ik bruis van de energie, dan is het gewoon lekker om weer even scherp te krijgen hoe goed je bezig bent!

Hoe kan deze ervaring jouw organisatie helpen?
Ik ben de Preventned-database ingedoken om erachter te komen welke trends er zijn binnen bedrijven in het kader van energie. Met name het effect van energieke* mensen op hun werkvermogen.

*dit betreft scores mbt werkplezier, fitheid en vertrouwen in de toekomst

En het mag geen verrassing zijn, maar medewerkers met een laag energieniveau hebben een lager WerkVermogen. Wat wel een verrassing was, is de máte waarin het energie-effect voorkomt.

Van de mensen met een laag energieniveau scoort 46% een matig WerkVermogen en 22% slecht. Ten opzichte van een landelijk gemiddelde van respectievelijk 15 en 3% lijkt me dit een duidelijk teken. Van de medewerkers met een hoog energieniveau heeft slechts 8% te maken met een matig tot slecht WerkVermogen.

De moraal van mijn verhaal: Stel jezelf en je medewerkers ook eens de vraag: Wat zijn mijn energieslurpers en boosters? Gebruik gerust mijn energie-dagboek.
Mijn advies: Maak het thema ‘energie’ onderdeel van de P-cyclus!


Ook benieuwd naar bepaalde trends of indicatoren uit de Preventned-database? Mail je verzoekjes naar mij eveline.berende@preventned.nl en wie weet wordt jouw idee verwerkt in deze serie blogs.

De preventned-database bevat cijfers van BV Nederland mbt WerkVermogen, Werkbeleving, Bevlogenheid, Leiderschap en nog 50 andere stuurfactoren waar de WerkVermogensMonitor op toetst.

Eveline Berende

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.