Blog 5 factoren voor geluk Preventned

maandag 17 april 2017

Van werkdruk tot afwisseling en slaap, het beïnvloedt ons geluk

Gelukkige medewerkers zijn productiever, creatiever en gewoonweg winstgevender voor je organisatie. Dus, als werkgever wil je gelukkige medewerkers en ben je bereid om te investeren in het geluk van je medewerkers. Je krijgt immers aantoonbaar een return on investment. Hoe hoog die ROI kan zijn lees je in de whitepaper ROI van DI.

Waar wacht je nog op? Ready, set, GO!

Hoo stop, om die aantoonbare winst te behalen is het wel belangrijk dat je in de juiste dingen investeert. Dat je niet allerlei aanpassingen gaat invoeren omdat je denkt dat je medewerkers daar gelukkig van worden.

Gelukkig hebben wij een representatieve benchmark van BV Nederland vol met data waardoor ik wat licht kan schijnen op de factoren die medewerkers ongelukkig maken én waar je als werkgever daadwerkelijk verandering in kan brengen of invloed op kan hebben.

Ik geef je de 5 meest voorkomende factoren van de afgelopen jaren die het geluk van medewerkers beperken.

1: Te hoge werkdruk

Met stip op één staat Werkdruk. En dat is gelijk een moeilijke. Want helaas is hier geen rechtlijnig verband. We kunnen niet zeggen dat hoe lager de werkdruk hoe hoger het geluk, dan schiet je namelijk de bore-out in. Er bestaat een optimale hoeveelheid werkdruk. Een hoeveelheid waardoor je je blijft ontwikkelen en voldoende uitdaging ervaart. Maar de doelen wel haalbaar blijven. En je niet de hele tijd het gevoel hebt achter de feiten aan te rennen. Niets is namelijk zo demotiverend als de eindstreep wel zien, maar deze niet kunnen halen.

Wat is de optimale werkdruk? En hoe bereik je die voor je medewerkers?

Werkdruk wordt bepaald door een aantal factoren. Zo heb je, zoals te verwachten, de hoeveelheid werk die binnen een bepaalde tijd gedaan moet worden. Als deze combinatie een te hoge werkdruk oplevert is het niet meteen noodzakelijk om het takenpakket te halveren of een extra FTE op de taak te zetten. Soms kan een hele simpele oplossing al veel doen. Zoals wat meer regelvrijheid te geven aan de medewerkers met betrekking tot het bepalen van een deadline. Maar ook het beter afwisselen van de taken geeft een medewerker meer kracht om een hoge werkdruk beter aan te kunnen.

2: Werk en Privé in dis-balans

Wat een zeer belangrijke factor is voor het geluk van een werknemers is de werk-privé balans. Wanneer deze vaak genoeg verstoord is heeft dit grote gevolgen voor de productiviteit, werkvermogen en zoals gezegd, het geluk van de medewerker.

Een verstoorde werk-privé balans kan meerdere oorzaken hebben. Als moeder van 2 (bijna 3) kinderen merk ik regelmatig dat ik op het werk met thuis bezig ben, en thuis met het werk. Dit is an sich niet meteen een verstoorde werk-privé balans mits je er geen hinder van hebt. Het blog van Mirjam bestaat de werk-prive balans nog gaat hier dieper op in.

Wanneer je echter schuldgevoelens gaat ontwikkelen naar de achterblijvende partij (werkgever dan wel thuissituatie), dan kom je in de gevarenzone.

Een ander veel voorkomend voorbeeld: Je hebt een contract voor 40 uur per week. Maar je merkt dat je elke week een aantal uur extra werkt. Omdat je vind dat dat hoort, of omdat de baas er ook nog is, maar  een reden die ik  vaak  hoor is dat je je werk wilt af krijgen, maar dat dat niet lukt binnen de gekregen 40 uur. En omdat je niet incapabel wilt lijken maak je het werk af buiten kantooruren, ben je later thuis en kom je uiteindelijk niet toe aan de (andere) dingen die het leven leuk maken.

De privé-kant kan natuurlijk ook een verstorende werking veroorzaken. Als een thuissituatie namelijk niet een plek is om te ontladen en ontspannen vanwege zorgen over niet werkgerelateerde dingen (familie, schulden, gezondheid etc.) of door een extra druk die op je schouders rust vanwege mantelzorg die wordt gegeven.

3: Te hoge fysieke belasting

De derde factor die van grote invloed is op het geluk van medewerkers in en door het werk is de fysieke belasting. Een te hoge fysieke belasting maakt dat je medewerkers te veel energie opgeven aan het dagelijkse werk, waardoor vermoeidheid toeslaat, en lichamelijke en psychische klachten kunnen ontstaan. Met als gevolg dat er minder energie uit het werk gehaald wordt dan dat er in gestopt wordt. Dit Energie-effect wordt in een eerder blog geschreven

Hoe moet je dat dan aanpakken als werkgever? Sommige taken zijn nu eenmaal fysiek belastend. En er is al zoveel innovatie geweest om deze belasting te verminderen. Kunnen we dit nog wel verder beperken?

De mate van de ervaren fysieke belasting is een samenspel van de belasting van het werk en de belastbaarheid van de medewerker. Als de belasting zelf niet meer is aan te passen kijk dan naar de andere kant van de weegschaal. Het aanleren van een correcte werkhouding en werktechniek, afstemming van de werkzaamheden, (correct) gebruik en toepassing van hulpmiddelen kan bijdragen aan het verminderen van de ervaren fysieke belasting. Maar wat ook zeer belangrijk is, is aandacht te geven aan de herstelbehoefte van je medewerkers. Ook hier komt afwisseling van taken weer even om de hoek kijken.

4: Te weinig slaap

Te weinig rust en ontspanning is killing voor je prestaties maar ook voor je geluk. Een mens heeft rust nodig. Om te herstellen. Mentaal én fysiek.

Voldoende slaap zorgt ervoor dat je meer aan kan, de eerder genoemde belastbaarheid wordt groter. Je bent scherper en alerter, en je creativiteit neemt toe. En heel belangrijk: dat lontje is een stuk langer, terwijl je tenen wonderbaarlijk kleiner zijn. Dus, voldoende slaap is niet alleen belangrijk voor die ene medewerker die te weinig slaap krijgt, de hele organisatie komt met de gevolgen in aanraking.

Arianna Huffington heeft daar een inspirerende TedTalk over gegeven.

Ook als werkgever kan aandacht besteed worden aan voldoende slaap. Houdt dan niet per se 8 uur slaap aan (dat werkt alleen maar frustraties op, want dat haalt bijna niemand, zoals duidelijk werd door de analyse van Fitbit’s slaapgegevens ) maar zet dit om in voldoende rust en ontspanning. Zoals mijn vader mij altijd vertelde als ik ’s avonds naar beneden kwam met de klaagzang ‘ik kan niet slapen’: “Dat is ook niet nodig. Ga maar gewoon lekker liggen en uitrusten. Dan lijkt het morgen alsof je de hele nacht goed hebt geslapen en ben je weer helemaal klaar voor een nieuwe dag”.

Het faciliteren van een powernap op het werk wordt nu ook steeds populairder. Slaapexpert Gerard Kerkhof (emeritus hoogleraar psychofysiologie van de 24-uurs ritmiek en slaap aan de Universiteit van Amsterdam) pleit hier ook voor “”Het doen van een dutje leidt op korte en lange termijn voor verbetering van de prestaties (…) Korte werkonderbrekingen kunnen het functioneren op peil houden. Het algemeen effect is als een korte vakantie.” Bron; nu.nl 

5: Te weinig afwisseling

En als laatste factor is de mate van afwisseling ook zeer belangrijk  voor het geluk van medewerkers. Charlie Chaplin in Modern Times is hier een hilarisch voorbeeld van

Te eentonig werk werkt tegen, maar continue en ad hoc verschillende taken en bezigheden moeten uitvoeren is echter ook weer niet bevorderlijk. Dus ook hier wel die belangrijke voetnoot: Don’t overdo it!

Prioriteiten binnen diverse branches

Voor de liefhebber heb ik per branche uitgezocht welke factor de grootste invloed heeft op het werkgeluk van de medewerker. Doe er je voordeel mee maar houdt in gedachten dat wat voor een branche op nummer 1 staat niet per se geldt voor jouw organisatie. De speerpunten lopen zoals je ziet zeer uiteen binnen de diverse branches, maar helemaal binnen diverse organisaties.

Branche #1 #2 #3 #4 #5
Advies en Onderzoek Werkdruk Werk en Privé balans Fysieke belasting Werktevreden heid Voldoende rust en ontspanning
Bouwnijverheid Werk en Privé balans Fysieke belasting Zelfstandigheid Werkdruk Afwisseling
Energie Werkdruk Fysieke belasting Voldoende rust en ontspanning Afwisseling Leefstijl
Industrie Werk en Privé balans Fysieke belasting Voldoende rust en ontspanning Zelfstandigheid Werkdruk
Onderwijs Werk en Privé balans Voldoende rust en ontspanning Fysieke belasting Afwisseling Werkdruk
Openbaar Bestuur Werk en Privé balans Fysieke belasting Werkdruk Afwisseling Leefstijl
Zorg Werkdruk Fysieke. Belasting Afwisseling Voldoende rust en ontspanning Leefstijl

Benieuwd naar bepaalde trends of indicatoren uit de Preventned-database? Mail je verzoekjes naar mij eveline.berende@preventned.nl en wie weet wordt jouw idee verwerkt in deze serie blogs.

De preventned-database bevat cijfers van BV Nederland mbt WerkVermogen, Werkbeleving, Bevlogenheid, Leiderschap en nog 50 andere stuurfactoren waar de WerkVermogensMonitor® op toetst.

Eveline Berende

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.