maandag 4 september 2017
En wat kan je als werkgever doen om het geluk van jouw medewerkers te stimuleren?
Wat maakt dat de ene persoon gelukkig is en de ander niet? Dat antwoord willen we allemaal wel weten. Hét geheim van geluk heb ik niet voor je, maar ik kan wél wat licht laten vallen op een aantal werk gerelateerde factoren die zeker van invloed zijn op het werkgeluk van je medewerkers….
Van de week hoorde ik die heerlijke meezinger van René Froger weer. Een plek onder de zon
ja alles, alles kan een mens gelukkig maken
de zon die doorbreekt, een vers kopje thee
Ik weet nog dat dit lied mij vroeger uitermate frustreerde. Ik snapte er niets van. Hij heeft het erover dat hij alles heeft wat zijn hartje begeert, dat hij nooit iets heeft moeten missen, en dat zelfs de kleine dingen in het leven geluk kunnen brengen.
En dan zingt hij dat hij zo graag wat vaker simpelweg gelukkig was. Ja hallo! Sta dan effe stil bij dat verse kopje thee! Laat die zon even op je knar schijnen.
Hmm, vind het blijkbaar nog steeds een beetje frustrerend.
Maar goed, naast frustraties gaf het me ook inspiratie voor wat nieuwe analyses: Wat maakt een mens gelukkig? Want als we dat weten….
Dankzij onze samenwerking met EHERO hebben wij een extra toevoeging aan onze WerkVermogensMonitor® kunnen geven. Een set van gevalideerde vragen welke geluk en levenstevredenheid van medewerkers meet.
Hierdoor hebben we het verband tussen werkvermogen en geluk gelegd, namelijk een medewerker met een goed werkvermogen, is een gelukkiger mens. En een gelukkig mens heeft een beter werkvermogen.
Maar nog mooier is dat we nu nog een stapje dieper kunnen kijken. Namelijk, welke onderliggende factoren zijn van invloed op geluk?
Hoe gelukkig zijn de medewerkers van Nederland?
Voordat we dieper in gaan op de veroorzakers van geluk, neem ik je even mee in de overkoepelende vraag: Hoe gelukkig zijn we momenteel?
In het onderstaande boxplot heb ik de spreiding aangegeven van de gemiddelde uitkomst van onze geluksmodule, welke door meer dan 1000 medewerkers uit diverse organisaties en branches is ingevuld.
25% scoort tussen de 8,5 en een 10
Veruit de meeste mensen (50%) geven hun mate van geluk een 7,5 tot 8,5, en dus ruim voldoende
Maar, 25% scoort tussen de 4 en 7,5 op geluk.
Eén op de vier scoort onder die ruim voldoende. Die onderste 25% zijn van belang, want als je een zesje aan je mate van geluk geeft, in welke mate beïnvloedt dat je werk?
Waar bestaan deze mensen uit? Hoe verschillen zij van de happy few (of happy most) en kan je als werkgever iets doen om de situatie te verbeteren?
Alles kan een mens gelukkig maken,
maar welke mensen kunnen een beetje extra hulp van hun werkgever of leidinggevende gebruiken?
Om dat te achterhalen heb ik eerst gekeken naar demografische kenmerken en kenmerken van het dienstverband. Kijkend naar geslacht, dienstverband, aantal jaren in dienst en leeftijd, kwamen er geen verklaringen. De gemiddeldes liggen te dicht op elkaar.
Zelfs het opleidingsniveau bood geen grote verschillen met geluk:
Een tiende verschil tussen de hoogst en laagst gemeten geluk
Toch frappant dat hoger opgeleiden mensen niet gelukkiger zijn dan laag opgeleiden
Wat maakt een mens dan wel gelukkig?
De mate van geluk is dus niet terug te leiden naar algemene kenmerken van mensen. Maar ik nam een kijkje bij de werkomstandigheden. En daar komt het volgende naar boven:
Werkdruk en fysieke belasting hebben een negatief relatie met geluk. Mensen met een hogere werkdruk en/of meer fysieke belasting zijn gemiddeld aantoonbaar minder gelukkig.
Mensen met meer afwisseling en zelfstandigheid scoren daarentegen hoger op geluk. Dit komt overeen met de theorie van het fundament van geluk: Autonomie (zelfstandigheid), Meesterschap (wat meegenomen wordt in afwisseling) en zingeving zijn belangrijke, zo niet de belangrijkste pijlers van geluk in het werk.
Maar de grootste relatie met geluk die ik in onze cijfers kon vinden (gezondheid heb ik niet meegenomen) lijkt toch wel te komen van een verstoorde werk-privé balans. Het gemiddelde van geluk en het wel of niet ervaren van een goede balans tussen werk en privé verschilt dusdanig dat ik ook hier een boxplot van heb gemaakt, om aan te tonen waar het gros van de mensen zich bevindt:
Met name bij de mensen die nooit een goede werk-privé balans ervaren is goed te zien dat geluk het onderspit delft. Geen van deze mensen scoren hoger dan een 7. Zij zijn gecentreerd tussen de 5,5 en 7 punten.
Conclusie
Kijk, dat vind ik nou eens positief nieuws. De factoren waar je als werkgever niets aan kan doen, zoals leeftijd, geslacht en opleidingsniveau, hebben weinig invloed op het geluk van je medewerkers.
Want geluk is voor iedereen anders, en het kan uit de kleinste dingen ontstaan. Maar welke dingen is niet altijd even duidelijk. Om erachter te komen wat jou en/of je medewerkers gelukkig, of juist ongelukkig maakt, druk je even op die pauzeknop, neem of geef even de tijd om hier bij stil te staan. Want dan laat je ruimte ontstaan om zo’n geluksmomentje of zonnestraaltje ook echt even op te pikken en er van te genieten. Om net wat vaker simpelweg gelukkig te zijn.
Onze resultaatgerichte aanpak is juist hier op gericht, door eventjes de hectiek van alledag stil te zetten zodat er ruimte ontstaat om opnieuw focus te creëren.
Zo komen we in onze kracht en worden we gelukkiger
Wil je meer weten over de waarde van geluk? Download dan onze gratis whitepaper ‘De waarde van Geluk’
Benieuwd naar bepaalde trends of indicatoren uit de Preventned-database? Mail je verzoekjes naar mij eveline.berende@preventned.nl en wie weet wordt jouw idee verwerkt in deze serie blogs.
De preventned-database bevat cijfers van BV Nederland mbt WerkVermogen, Werkbeleving, Bevlogenheid, Leiderschap en nog 50 andere stuurfactoren waar de WerkVermogensMonitor® op toetst.
Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.