dinsdag 26 oktober 2021

Mijn collega heeft altijd prachtige gezegden en spreekwoorden. Ik ken ze zelf niet, weet niet waar ze vandaan komen maar ze vatten vaak wel samen waar het op dat moment over gaat. Wij (mijn andere collega’s en ik) knikken dan ook vaak maar gewoon mee als hij zijn verhaal afmaakt. We snappen wat hij bedoelt.

Laatst had hij een nieuwe, die hij tegen mij zei. Ik had ‘m (wederom) nog niet eerder gehoord, ook niet van hem. Hij zei het volgende: Dat vind ik heel knap Mirjam, je moest hiervoor echt over je eigen schaduw heen springen.”

Leuk is die hè. Ik snapte ‘m helemaal. Ik had inderdaad iets gedaan waar ik even goed door mijn eigen weerstand heen moest ploeteren. En het was me gelukt!

Wanneer spring je over je eigen schaduw?

Wanneer ga je voorbij aan je eigen weerstand?

Soms is het makkelijk om mee te bewegen met al die meningen en daarna te kijken waar je ruimte zit om het toch op je eigen manier te kunnen doen. Daar helpt online werken en elkaar minder echt in de ogen kijken ook aan mee.

Want weerstand weerstaan, gaan voor wat je echt wilt, daar moeite voor doen en vol gaan voor wat jij belangrijk vindt, is niet altijd makkelijk.

We komen het zo vaak tegen in onze trajecten. HR-experts, leidinggevenden, directeuren, ze weten wat ze willen, ze weten wat er nodig is voor de organisatie en lopen aan tegen een muur van weerstand van collega’s die dat nog niet zien. Of weten.

Toch kan het. Toch is het mogelijk om gedaan te krijgen wat jouw ideaal is. Hoe?

Door je te verbinden in de weerstand. Niet weg te kijken maar het gesprek aan te gaan. Jouw dromen of jouw zorgen te uiten.

Pak ontwijkend gedrag bij de kladden, neem het niet voor lief aan.

Nodig de ander uit om dat ook te doen. Door over je eigen schaduw naar de ander te springen.

En te zien wat daar voor moois uit voort komt.

Succes!

Mirjam Peek houdt zich bij Preventned bezig met communicatie voor klanten en voor Preventned. Zij schrijft over wat zij ziet waar klanten mee worstelen. Dit doet zij vanuit haar hart om de lezer in beweging te krijgen of bewust te laten worden over zijn of haar inzetbaarheid.