Positieve factoren bij implementeren duurzame inzetbaarheid
In 2011 startte een grootschalig onderzoeksproject in de Limburgse zorgsector naar de implementatie van duurzaam inzetbaarheidsbeleid.
Het onderzoek zelf vond plaats in de vorm van de uitvoering van de WerkvermogensMonitor® (WVM) door zo’n 8.500 zorgmedewerkers en het analyseren van de resultaten door onderzoekers van het Rotterdamse Erasmus MC.
De resultaten van dit onderzoek naar duurzaam inzetbaarheidsbeleid dat jarenlang bij zo’n twintig Limburgse zorgorganisaties werd verricht is door Zorg aan Zet gedeeld in een e-book ‘De kracht van Duurzame Inzetbaarheid’. De belangrijkste resultaten van het onderzoek worden in dit e-book gedeeld.
Positieve factoren bij implementeren van een duurzaam inzetbaarheidsbeleid
In het e-book staan een aantal resultaten in prachtige infographics uitgebeeld. In van deze infographics kunt u zien wat door projectleiders genoemde bevorderende factoren op organisatieniveau zijn voor het neerzetten van het thema duurzame inzetbaarheid met behulp van de WVM.
Draagvlak van het hoger management en de overige managementlagen is volgens
de projectleiders een belangrijke voorwaarde voor een succesvol beleid. Zo zeggen projectleiders:
‘Wanneer het thema eenmaal in de organisatie is opgenomen, wordt het belangrijk gevonden om er
voortdurend aandacht aan te blijven besteden om duurzame inzetbaarheid op de agenda
te blijven houden. Om het te monitoren en te blijven bijschaven is de WVM herhaaldelijk ingezet.’
Welke bevorderende factoren zijn er in uw organisatie al van kracht?
En welke factoren kunt u nog versterken? Heeft u hier hulp bij nodig? Of wilt u daarover met ons in gesprek, neemt u dan gerust contact met ons op.