maandag 24 juli 2017
Tip 1: Eigenaarschap vergroten? Say it loud, say it proud!
Oftewel, vertel aan je medewerkers dat je graag ziet dat ze meer eigenaarschap tonen
Een fijne open deur om mee te beginnen. Maar wel een belangrijke. Want als je medewerkers niet weten dat je eigenaarschap van ze verwacht, is de kans minder groot dat ze die verantwoordelijkheid ook nemen.
Dus vertel het aan ze. En vertel daar ook bij waarom je deze verandering wilt zien. Als je vervolgens ook nog zelf laat zien hoe jij eigenaarschap neemt en mensen er ook op aanspreekt wanneer ze het wel of niet doen, heb je de basis al gelegd.
Tip 2: Delegeren zonder te generen
“Ik heb een probleem. Wat moet ik doen?” wordt “Ik heb een probleem. Dit is mijn oplossing. Dit zijn de voor- en nadelen. Zal ik het zo doen?”
Een manier om eigenaarschap wat meer af te dwingen is de Ja/Nee vraagstelling.
Een ja/nee-vraag is geen vraag die je zelf stelt. Het is een vraag, of eigenlijk een soort vraag, die je medewerkers stellen. Aan jou.
De naam zegt het al. Een vraag waarop je met een eenvoudig “ja” of “nee” kan antwoorden.
Het komt erop neer dat je medewerkers niet meer aankomen met vragen als:
“Ik heb een probleem. Wat moet ik doen?”
Maar je laat ze voortaan zelf eerst een oplossing bedenken: “Ik heb een probleem. Dit is mijn oplossing. Dit zijn de voordelen, dit zijn de nadelen. Zal ik het zo doen?
Ja/nee-vragen bieden jou als leidinggevende zeeën aan extra tijd omdat je niet meer
- Het probleem hoeft te bestuderen
- Een oplossing moet bedenken
- De uit de oplossing voortkomende taken door moet zetten naar de juiste mensen
De enige taak die voor jou overblijft is de voorgestelde oplossing goed- of af te keuren, en de medewerker kan weer verder met zijn project.
Dat is misschien nog wel het beste effect. Het blijft zijn project. De medewerker die de vraag stelt blijft eigenaar van de situatie. Hij/zij voelt meer verantwoordelijkheid en heeft meer regie. Meer eigenaarschap.
Wat een mooie tijdsbesparing voor managers lijkt, is dus in werkelijkheid een vergroting van eigenaarschap bij de medewerkers, met alle bijkomende voordelen.
Tip 3: Maak duidelijk dat elke medewerker en elke taak onderdeel is van het groter geheel
Wees transparant over het doel van de organisatie en dat het dagelijkse werk van de medewerkers helpt om dat doel te bereiken.
Het groter geheel, dat klinkt een beetje zweverig. Laten we het gewoon over de missie van de organisatie hebben. Wees transparant over wat het doel is van de organisatie en dat het dagelijkse werk van de medewerkers helpt om dat doel te bereiken. Zo maak je het doel van de organisatie, het gezamenlijk doel van alle medewerkers.
Een goed en inspirerend voorbeeld is dat van de metselaar die een kathedraal bouwt:
Christopher Wren, een van de grootste Engelse architecten, liep op een dag incognito onder de mannen die aan het werk waren aan de St. Paul’s kathedraal in Londen, die hij ontworpen had. De eerste leek ongelukkig te zijn in zijn werk, hamerde in het wilde weg op een stuk graniet en keek vaak op zijn horloge. Toen de man vroeg wat het was dat hij deed, reageerde de eerste metselaar, nogal scherp: ” ik ben m’n vijf shillings twopence per dag aan het verdienen, en ik kan niet wachten tot het 5 uur is, en ik naar huis kan gaan.”
‘Een tweede metselaar, die schijnbaar meer geïnteresseerd was in zijn werk, hamerde ijverig en toen Wren vroeg wat hij aan het doen was, antwoordde hij:’ Nou, ik vorm dit blok rots zodat het kan worden gebruikt met anderen om een muur te maken.’ ‘Een derde metselaar was met hart en ziel aan het werk en nam de tijd om zijn werk te bekijken. Hij sloeg kleine stukjes af tot hij tevreden was dat het het beste was wat hij kon doen. Toen hij over zijn werk werd ondervraagd, stopte hij met zijn werk, keek omhoog en verkondigde trots:“Ik … bouw een kathedraal!”
Deze man had een doel, en hij wist wat hij aan dat doel kon bijdragen. Hij keek verder dan het snijden van de steen, verder dan het verdienen van zijn dagelijks loon. Hij zag dat hij onderdeel was van het scheppen van een kunstwerk – de bouw van een grootse kathedraal.
En dat motiveerde hem om het beste uit zich zelf te halen en gaf hem voldoening. Ook dat is wat eigenaarschap voor een mens kan doen.
Dat hoor je terug in dit filmpje
Tip 4: Maak van de Frozen-soundtrack je persoonlijke theme song
Laat het los, laat het gaan Het is grappig dat wat afstand,
Het roer moet om, Zo snel weer inzicht gaf.
ja dat moet. Want de vrees die mij steeds voort joeg,
Laat het los, laat het gaan. Glijd nu al van mij af.
Als je wilt dat anderen meer eigenaarschap nemen, dan moet je ze ook de ruimte hiervoor geven. Probeer dan niet stiekem toch de touwtjes in handen te houden. Vertrouw erop dat zij ook verder kijken dan hun neus lang is, en dat ze opkomende problemen en uitdagingen zo goed mogelijk zullen oppakken, en hulp vragen als dat nodig is.
Laat het los, en je zal merken dat de wereld niet instort. Meer waarschijnlijk is het dat er creatieve en innovatieve oplossingen worden bedacht.
Tip 5: Schrap het vakantiedagen-beleid
Deze laatste tip is wellicht wat spannend. Maar als je er vol voor wilt gaan, en alle remmen los durft te gooien:
Stop met het geven van een vooraf bepaald aantal vakantiedagen.
Laat je medewerkers vrij nemen wanneer en hoe lang ze willen. Ze hoeven hier geen toestemming voor te vragen, en ze hoeven ook nergens bij te houden hoeveel vrije dagen ze hebben opgenomen. Het is aan de medewerker zelf om te bepalen of en wanneer hij of zij een paar uur, een dag, een week, of zelfs een maand vrij wilt nemen. Tony Chocolonely heeft bijvoorbeeld niet een maximum aantal vakantiedagen, maar een minimum!
Er is maar één voorwaarde: Je neemt alleen vrij als je er 100% van overtuigd bent dat je op schema ligt met alle projecten waar je mee bezig bent, en dat je afwezigheid geen problemen oplevert voor je collega’s dan wel het bedrijf.
OK, ik geef het toe. Deze tip om eigenaarschap te vergroten is niet zo eenvoudig en snel door te voeren. Maar het idee erachter is er wel eentje om over na te denken.
Op deze manier geef je je medewerkers, op z’n zachts gezegd, een behoorlijke dosis verantwoordelijkheid mee en vergroot je eigenaarschap onmiddellijk.
Pas wel op dat ze er niet in doorslaan en ineens geen vakantie meer durven op te nemen…
Meer tips?
Dat waren ze, 5 tips om eigenaarschap te vergroten bij je medewerkers. De ene wat makkelijker dan de andere. En een aantal zijn met name bedoeld om je te inspireren buiten de gezette kaders te werken.
Mocht je zelf nog tips hebben die bij jou hebben gewerkt, laat het me weten dan vullen we dit lijstje verder aan.
Wil je meer weten over eigenaarschap en hoe dat past binnen het plaatje van geluk en duurzame inzetbaarheid? Dan raad ik je aan om onze whitepaper ‘De waarde van Geluk’ te downloaden.
Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.