Tip1: Duurzame inzetbaarheid laten zien als prioriteit

Duurzame inzetbaarheid draait om het effectief inzetten (en behouden) van één van de belangrijkste onderdelen van een organisatie: de medewerkers. Een interessant en minstens zo breed onderwerp. Want er is niet één juiste manier om met medewerkers om te gaan. We hebben het namelijk over mensen, en verschillende mensen reageren verschillend op dezelfde dingen.

7 tips om duurzame inzetbaarheid te stimuleren binnen je organisatie

Om je medewerkers effectief in te kunnen blijven zetten, gemotiveerd, gezond en gelukkig te houden, hebben we zoals gezegd te maken met een groot en breed gebied. Zeker omdat het zowel gaat om de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, als ook om hun competenties.

Er zijn onwijs veel tips die medewerkers binnen organisaties kunnen helpen. De belangrijkste lees je in dit blog. Hoe je erachter komt welke oplossingen specifiek voor jouw organisatie werken? Ook dat vertel ik je.

Maar als met zoveel, beginnen we bij het begin. En om echt iets te kunnen bereiken met duurzame inzetbaarheid, heb je draagvlak nodig binnen de hele organisatie…

De tips voor duurzame inzetbaarheid bestaan daarom als eerste uit een drietal handvaten om draagvlak te creëren. Vervolgens gaan we verder in op praktische uitvoerbare tips om de duurzame inzetbaarheid te verhogen. Dit zijn tips voor duurzame inzetbaarheid waar alle medewerkers bij gebaat zijn, en waar voor bij bijna iedereen de duurzame inzetbaarheid vergroot kan worden.

Als laatste gaan we in op hoe je naast het zogenaamde ‘laaghangend fruit’ ook de uitdagingen te pakken kan krijgen. Hoe je medewerkers kunt helpen die een risico lopen om uit te vallen, maar ook de medewerkers die nog veel meer te bieden hebben maar dat om de één of andere redenen niet kunnen laten zien. Oftewel, hoe je het onzichtbare potentieel bereikt.

Maar eerst dus de tips voor meer draagkracht

Tip 1: Maar duidelijk dat Duurzame Inzetbaarheid van de medewerkers een prioriteit voor de organisatie is.

Dus, als jij en je team bezig zijn om duurzame inzetbaarheid te verbeteren, maak dat merkbaar. Hou het niet binnen jullie team of werkgroep.

Say it loud, say it proud!

Dit kan je natuurlijk op verschillende manieren doen. Je kan het groots verkondigen op een personeelsfeest, of een memo op het intranet zetten. Of heel simpel het in de wandelgangen laten vallen.

Hoe je laat weten dat duurzame inzetbaarheid een prioriteit is voor jullie organisatie is een keuze die ik graag aan jouzelf overlaat. Maar wat ik je wel wil meegeven is dát je het laat weten. En dan niet één keer, maar meerdere keren, en op verschillende manieren. En aangezien daden vaak luider spreken dan woorden, vergeet niet het ook te laten zien in het doen en laten.

Tip 2. Zorg dat begrepen wordt wat je bedoelt met Duurzame Inzetbaarheid

Als je iemand vraagt naar de definitie van ‘Duurzame Inzetbaarheid’, dan komen er verschillende versies naar boven. Zoals ‘langer doorwerken’ of ‘met plezier naar je werk’, ‘gezond blijven in je werk’ of ‘levensfasebewust personeelsbeleid’ etc.. Het kan alle kanten op.

Een risico is dan dat de ene persoon denkt dat Duurzame Inzetbaarheid met name over langer kunnen doorwerken gaat, terwijl het doel van de organisatie juist is om gezond en met plezier aan het werk te zijn.

Belangrijk is dus dat je de term ‘Duurzame Inzetbaarheid’ laadt met de juiste onderwerpen en dat de hele organisatie hier ook mee bekend is.

Extra belangrijk; Gebruik een term waar je zelf mee op je gemak bent. En of die term dan ook daadwerkelijk duurzame inzetbaarheid is, of dat vitaliteit, bevlogenheid of werkgeluk beter bij jullie past is. Dat maakt niet uit. Zolang maar duidelijk is voor iedereen wat er met de gebruikte term bedoeld wordt.

Tip 3:  Maak van duurzame inzetbaarheid een terugkerend thema.

Huis van werkvermogen brengt duurzame inzetbaarheid in beeld- PreventnedBespreek de duurzame inzetbaarheid geregeld. Een goede methode is om bijvoorbeeld het huis van werkvermogen als opbouw te gebruiken voor de functioneringsgesprekken. Je bespreekt dan naast het functioneren ook hoe het gaat met de gezondheid, werk-privé balans, ontwikkeling etc.

Je bespreekt met een medewerker dan bijvoorbeeld ook hoe lekker die persoon in zijn vel zit, of hij nog steeds gemotiveerd is en of hij belangrijke kennis of vaardigheden mist. Of juist of zij haar kennis en vaardigheden wel voldoende kan toepassen.

Het gaat erom dat je medewerkers gewend maakt met de verschillende onderdelen van duurzame inzetbaarheid. En dat wordt beseft dat dat niet alleen draait om de fruitschaal op kantoor.

Praktische uitvoerbare tips om de duurzame inzetbaarheid te verhogen

We hebben nu de tips  om voor duurzame inzetbaarheid draagvlak te creëren besproken.

Later geef ik je de ultieme tip hoe je medewerkers kunt helpen die een risico lopen om uit te vallen, maar ook de medewerkers die nog veel meer te bieden hebben maar dat om de één of andere redenen niet kunnen laten zien. Oftewel, hoe je het onzichtbare potentieel bereikt.

Maar nu eerst de praktische uitvoerbare tips om de duurzame inzetbaarheid te verhogen bij het merendeel van je medewerkers.

Als organisatie doe je er goed aan om maatregelen nemen die aansluiten bij drie psychologische basisbehoeften van werknemers:

  • autonomie,
  • zelfontplooiing
  • zingeving

Hierover kun je meer lezen in het blog drie basisfactoren van meer werkgeluk.

Als deze drie punten goed zijn geregeld binnen een organisatie, dan is er binnen jouw organisatie de ruimte voor medewerkers om hun duurzame inzetbaarheid, geluk en werkplezier naar eigen inzicht te vergroten. En dat verhoogt de productiviteit, innovativiteit en het werkvermogen van de medewerkers.

De volgende 3 tips geven aan hoe en welke maatregelen je kan nemen die aansluiten bij drie psychologische basisbehoeften van werknemers

Tip 4: Geef ruimte voor autonomie aan je medewerkers

Volgens diverse onderzoeken bepalen medewerkers hun mate van werkgeluk voor een groot deel op basis van de mate van autonomie. Als mensen de ruimte ervaren voor eigen initiatieven, tijdsindeling, en tijdsbesteding verhoog je creativiteit en productiviteit.

Hoe ziet dat eruit in de praktijk, autonomie? het plaats- en tijd onafhankelijk werken is een goed voorbeeld. Maar meer vrijheid geven in de manier van werken en het bepalen van deadlines leidt pas tot echte autonomie. Door voldoende te delegeren en werknemers vertrouwen en verantwoordelijkheid te geven, verhoog je bovendien de motivatie.

Kijk hier voor extra tips om de autonomie te verhogen bij je medewerkers

Tip 5: Blijf ontwikkeling stimuleren (professionele én persoonlijke)

Van nature wil een mens zich ontwikkelen, groeien. En ontwikkelen gaat meer natuurlijk op een vlak dat je interessant vind, en waar je ook talent voor hebt.

Als basis voor duurzame inzetbaarheid is het belangrijk dat mensen de ruimte (ofwel autonomie) krijgen om hun talenten te ontdekken, uit te oefenen en te verbeteren om zo aan die natuurlijke behoefte te kunnen voldoen.

Medewerkers hebben dan net die combinatie nodig van taken, vaardigheden en mogelijkheden om die talenten verder te ontwikkelen, waardoor zij in de “sweet spot” komen van een uitdagende baan (om persoonlijke groei te borgen), die niet té overweldigend is (om burn-out te voorkomen).

Focus op de talenten die je medewerkers hebben en optimaliseer deze. Laat ze excelleren op de punten waar ze goed in zijn, niet met alle macht proberen dat ene onderdeel van de functie waar ze niet zo goed in zijn ook naar die top te krijgen.

Extra tip: stimuleer ook ontwikkeling op het privé vlak

Door de mogelijkheid te bieden aan je medewerkers om af en toe een cursus echt voor zichzelf te doen, dus eentje die niet direct toegespitst is op de functie, maar waar de medewerker wel in geïnteresseerd is, kan je als organisatie veel opleveren. Doordat de medewerker voldoening krijgt op het punt van zelfontplooiing in zijn/haar interesses ontstaat er meer energie en motivatie op het werk.

Tip 6: betrek je medewerkers in het beleid en visie

Een gezamenlijk doel blijkt de intrinsieke motivatie het beste te triggeren. En door als medewerker te beseffen dat jij een onmisbaar onderdeel bent om dat doel te bereiken. Juist dat is een fundamentele eis voor werkgeluk: purpose, zingeving, bevlogenheid. Hoe je het ook wil noemen, als je medewerkers maar beseffen waar hun zwoegen toe dient. En dat ze daar volledig achter staan.

Daarvoor is het belangrijk dat je medewerkers laat meedenken en betrekt bij de gang van zaken in je bedrijf. Organiseer bijvoorbeeld vergaderingen waarin je de bedrijfsdoelstellingen bespreekt. En vraag dan ook vooral om de ideeen van je medewerkers over deze doelstellingen, en hoe zij daar een rol in spelen.

We hebben besproken hoe je de draagkracht krijgt bij je collega’s en medewerkers:

  • Maak duidelijk dat Duurzame Inzetbaarheid van de medewerkers een prioriteit voor de organisatie is.
  • Zorg dat begrepen wordt wat je bedoelt met Duurzame Inzetbaarheid
  • Maak van duurzame inzetbaarheid een terugkerend thema.

Je hebt vervolgens tips gekregen voor een werkomgeving waar ruimte is voor autonomie, zelfontplooiing en betrokkenheid.

Dan is het nu tijd voor de tip waarmee je het verborgen potentieel van je medewerkers kan ontdekken. Een tip die je helpt te ontdekken op welke vlakken je het beste welke interventies kan aanbieden, op welke aspecten je het duurzaam inzetbaarheidsbeleid op kan insteken om echte veranderingen te zien in de duurzame inzetbaarheid van je medewerkers?

Tip 7: Doe een duurzaam inzetbaarheidsonderzoek met de Werkvermogensmonitor® (WVM) van Preventned

Om aan de slag te gaan met de inzetbaarheid van je medewerkers heb je informatie nodig om op te kunnen sturen. Deze informatie is het meest betrouwbaar als die van je medewerkers zelf komt. Hoe ervaren zij hun werk in de organisatie. Van wie kan je leren en waar moet juist extra aandacht naar toe?

In samenwerking met het Erasmus MC heeft Preventned de WerkVermogensMonitor® ontwikkeld. Dit wetenschappelijk onderbouwde instrument geeft inzicht in het werkvermogen, productiviteit, gezondheid en uitvalrisico’s van je medewerkers. Onze dienstverlening gaat bijna altijd gepaard met de inzet van de WerkVermogensMonitor®, omdat we daarvan uit het beste uitgangspunt krijgen om op door te pakken.

Hoe deze aanpak werkt en waarom deze zo góed werkt, lees je in onze whitepaper ‘Dé aanpak voor Duurzame Inzetbaarheid’

Dan rest mij nu nog alleen om je veel succes te wensen met bovenstaande tips, en mocht je vragen hebben over de tips of hoe je ze toe moet passen, je kan mij of mijn collega’s altijd even mailen of bellen. Onze contactgegevens staan op onze team-pagina.

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.