dinsdag 21 juli 2020

Duco Molenaar over de zichtbare en onzichtbare situatie van medewerkers

“Een heel belangrijk ding is dat wij sturen op dat wat we zien.

Binnen organisaties zien wij medewerkers rondlopen, we zien medewerkers met elkaar communiceren.
We zien conflictjes ontstaan.
We zien en horen direct gedoe tussen leidinggevenden en medewerkers.
We zien heel veel. We kunnen daar ook op reageren.

Wat nu eigenlijk de situatie is, is dat mensen minder in beeld zijn, dat betekent dat het puntje van de ijsberg wat boven water steekt eigenlijk kleiner wordt. Er is  minder zichtbaar.

Het is dan moeilijker om je te realiseren hoe mensen erbij zitten als ze in de thuissituatie aan het werk zijn. En daar is het zo ongelooflijk belangrijk voor om te kijken of je dat goed kunt monitoren. Samen met je leidinggevende kunt kijken hoe je dat wat mensen wat ervaren mensen in de thuissituatie ervaren en doen, hoe je daar helderheid in kunt krijgen. Hoe je daar verbinding mee kunt maken en hoe je daar mensen mee in kunt begeleiden, helpen, luisteren.

Doordat die ijsberg eigenlijk een beetje onder water zinkt en minder zichtbaar is, wordt juist het onzichtbare (dat wat onder water zit) ontzettend belangrijk. Veel belangrijker nog dan in de situatie dat we met z’n allen op kantoor zaten, met z’n allen aan het werk zijn en in dezelfde ruimte/gebouw bezig zijn. Nu is het zo dat dat allemaal minder zichtbaar is en dat daar dus veel meer aandacht voor moet zijn, en ook gerichte aandacht.”

Wordt vervolgd…

Tags: