Blog Opladen Werk-Prive balans Preventned

dinsdag 18 juli 2017

De vakantie wordt veelal gezien als een moment om op te laden en bij te komen.
Dat is nogal logisch, toch?
Je hebt hard of veel gewerkt en bent nu toe aan rust en ontspanning. En even helemaal niks aan je hoofd.

Mijn nieuwe buurman denkt daar anders over.

Leuk werk waar je je niet voor hoeft op te laden

3 dagen op vakantie en hij wilt eigenlijk weer naar huis. Vakantie heeft hij niet nodig om op te laden en bij te komen. Hij regelt het zo op en in zijn werk dat hij niet hoeft bij te komen. Hij haalt dat al uit zijn werk. En vindt daar op zijn werk ook de balans in.

Nu sprak hij mij daar natuurlijk over aan; ‘dat is toch wat jullie met Preventned ambiëren, dat je je werk zo inregelt dat je geen vakantie meer nodig hebt’.

Haha, dat is wel wat kort door de bocht maar inderdaad streven wij ernaar dat organisaties en mensen geluk centraal stellen in hun werk. En dat kan zijn balans vinden in je ontspanning/spanning niveau. Wat geeft je spanning en wat geeft je ontspanning? Als dat iets is wat je belemmert dan moet je daar zeker wat aan veranderen. Op je werk. En niet alleen maar tijdens je vakantie.

Mijn andere buurman beleeft op vakantie gaan weer totaal anders

Die zie je in de laatste dagen voor zijn vakantie helemaal tot het uiterste gaan. Alsof hij de gemiste kant van werken nu alvast wil goedmaken. Alle losse eindjes vastmaken en zo min mogelijk te hoeven overdragen op anderen. Met als resultaat dat zijn eerste drie dagen op vakantie echte bijkomdagen zijn voordat hij überhaupt kan genieten van de vakantie.

Voor de één zijn drie dagen vakantie meer dan genoeg, want bijkomen is niet echt nodig. Voor de ander is op vakantie gaan juist verstorend voor zijn balans, wat de reden is dat hij vakantie nodig heeft.

Moet je nog op vakantie of niet?

Nu heb ik niet het juiste antwoord op de vraag moet je nog op vakantie of niet? Dit is volgens mij voor iedereen anders. Ik vind op vakantie gaan ook een moment van aandacht voor jezelf en dierbaren en om ruimte te ervaren (over het Gardameer heen kijkend naar de bergen, de kleuren van het water en de lucht, dan besef ik altijd maar weer dat wij dat niet hebben in Nederland).

En ook dat geeft vakantie. Dus niet alleen maar opladen en bijkomen.

Rust is goed voor je ongeacht of je er echt aan toe bent of niet. Kijk maar wat rust met je hersenen doet.

Dus lieve buurmannen en lieve lezer, doe wat je moet doen om rust en ruimte te ervaren. En niet alleen maar op vakantie maar zeker ook in je werk!

Fijne vakantie!

Mirjam PeekMirjam Peek houdt zich bij Preventned bezig met communicatie voor klanten en voor Preventned. Zij schrijft over wat zij ziet waar klanten mee worstelen. Dit doet zij vanuit haar hart om de lezer in beweging te krijgen of bewust te laten worden over zijn of haar inzetbaarheid.