dinsdag 27 augustus 2019

De laatste tijd zijn er ontzettend veel publicaties over geluk, en dan vooral over hoe gelukkig wij Nederlanders zijn of waar wij met name gelukkig van worden.

De gepubliceerde redenen lopen uiteen van reizen (maar niet als je het voor de instagram-posts doet),  geld (maar dan wel tot aan circa €68.000,- per jaar) of intense relaties (maar niet té intens).

Geen tijd voor geluk

Ik merk zelf dat het met name zit in tijd. Tijd om te genieten, tijd om terug te denken aan die reizen die je hebt gemaakt, tijd om stil te staan om zo opnieuw focus te creëren. En met name tijd om tot rust te komen.

En als je die tijd niet hebt, of niet neemt, dan gaat het mis. En met een man met een gescheurde achillespees, twee peuter-puberende jochies, en een dochtertje dat het vertikt om ‘s nachts te slapen, weet ik waar ik het over heb. Want ik heb de laatste tijd geen tijd, de dag is altijd te kort, en die broodnodige 7 uurtjes slaap haal ik allang niet meer.

De tijd die ik wel heb, gebruik ik om alles te doen wat volgens mij moet gebeuren. Werk, kinderen, huishouden, ontspanning. De mate van prioriteit is afhankelijk van de bui waarin ik ben. Maar die laatste delft vaak het onderspit.

Van het moment dat de wekker gaat (symbolisch dan hé, want de echte wekker red ik niet meer, er is altijd wel iets of iemand die me voortijdig wakker maakt), zit ik in de go-go-go mentaliteit. Alles dat ik doe gaat gepaard met een hoog adrenaline gehalte en een steeds meer naar voren komend stressgevoel. Waardoor uiteindelijk alles wat ik doe géén voldoening geeft.

Op het werk kom ik niet tot rust want ook daar zijn flink wat deadlines te behalen, en is de workload even te groot. En dat terwijl een aantal privé-dingen gewoon echt even tijdens werktijd moeten vanwege het gebrek aan tijd en ruimte wanneer ik thuis ben met 3 kiddo’s. Na het werk kom je thuis, terwijl je weer volop aan het malen bent over wat er allemaal moet gebeuren en hoe en wanneer en door wie. En dan wil je ’s avonds eigenlijk toch graag wat werk inhalen, anders wordt het morgen weer te druk op het werk. Maar sporten is ook echt weer even nodig, of het uitzoeken van dit of het regelen van dat.

Aargh, ik word alweer helemaal gek nu ik erover nadenk.

Gelukkig heb ik een collega die er echt heel goed in is om je even uit die adrenaline-fase te halen.

“Wat moet er echt per sé nu gebeuren? En wat kan ook zonder jou?”

Dan besef je ineens weer dat niet elke bespreking of taak het waard is om je tijd aan te besteden wanneer deze schaars is. En ook dat een blog schrijven misschien wel eventjes op zich mag laten wachten…

Heerlijk om even alles stil te zetten, van een afstandje te bekijken en voor jezelf op een rijtje te zetten waar de prioriteit ligt, wat kan je overdragen en wat kan je uitstellen?

Zo kreeg ik weer focus op alles wat er moest gebeuren. En ook waar je hulp bij kan vragen. En als gevolg daarvan kreeg ik ook weer wat ruimte in mijn hoofd, waardoor er uiteindelijk ook weer tijd was voor rust en ontspanning. Hierdoor deed ik misschien niet alles waarvan ik dacht dat het echt moest gebeuren, maar dat waar ik wel de tijd voor nam gaf weer voldoening en maakte dat ik weer kon genieten van de dag.

Wat zegt de data?

En dat brengt mij op het volgende: voldoende tijd (en zeker voor rust en ontspanning) is van groot belang voor mijn productiviteit en werkvermogen. Maar het beïnvloed ook de werk-privébalans en zoals gezegd het geluk.

Hoe zit dat met de rest van werkend Nederland?

De feiten in beeld

Van de data die wij de afgelopen 2 jaar over werkend Nederland hebben verzameld, blijkt dat 24% niet toekomt aan voldoende rust en ontspanning.

24%!
Oftewel 1 op de 4 medewerkers heeft dus met vermoeidheid te kampen. Met alle mogelijke gevolgen die bij een slaapgebrek komen kijken liggen op de loer.

En over wie hebben we het dan? Het blijkt dat het om met name vrouwen gaat (98%), en qua leeftijdscategorie gaat het om de 30-40-jarigen (29%). Ouder dan dat, en dan zie je echt een daling in de frequentie van onvoldoende slaap.

Effect van onvoldoende slaap

Onvoldoende slaap heeft flink wat effect.

Zo blijkt het werkvermogen van mensen die onvoldoende rust krijgen 6% lager te liggen dan dat van mensen die wel voldoende slapen.

De werk-privé balans is er ook een stuk slechter aan toe (minus 14%) evenals het geluk (minus 9%).

Dus, om terug te komen op mijn statement: voor geluk heb je tijd nodig. En met name ook tijd om tot rust te komen.


Benieuwd naar bepaalde trends of indicatoren uit de Preventned-database? Mail je verzoekjes naar mij eveline.berende@preventned.nl en wie weet wordt jouw idee verwerkt in deze serie blogs.

De preventned-database bevat cijfers van BV Nederland mbt WerkVermogen, Werkbeleving, Bevlogenheid, Leiderschap en nog 50 andere stuurfactoren waar de WerkVermogensMonitor® op toetst.

Eveline Berende

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.

Tags: ,