maandag 6 september 2021

Wat een mooie dag! / Wat een mooie dag…

Fietsend naar mijn werk, lekker weertje en géén oortjes in. Dat zijn voor mij de ideale omstandigheden om lekker te freeflowen met mijn gedachten. Daar gaan de creatieve sappen echt van stromen bij mij.

Van de week was dat ook weer zo. Al fietsend ben ik aan het mijmeren over het mooie weer, en komt het liedje van Paul de Leeuw in me op: ‘Wat een mooie dag!’

Ik word altijd zo vrolijk van dat nummer. De positieve energie druipt er vanaf naar mijn gevoel.

Maar dan besef ik me iets. ‘Er was toch nog een versie van dit nummer?’

En bij dit liedje krijg ik, altijd, zonder uitzondering, het kippenvel op mijn armen. Zo triest, je voelt gewoon de pijn die ze niet van zich af kan schudden…

Eend of haas?

Zo merk je dat klank van de stem, de onderliggende melodie, het tempo en de begeleidende instrumenten heel veel doet voor de interpretatie van een tekst.

Dat zet me dan weer aan het denken, hoe zit dat in het dagelijkse leven?

Als ik een appje of een mailtje stuur, of een blog schrijf, heb ik geen onderliggende melodie of begeleidende instrumenten om de interpretatie die ik voor ogen heb duidelijk te maken. Snappen ze wel dat ik die ene zin als een grapje bedoel en niet als een belediging als ze mijn lichaamstaal niet kunnen zien? Of dat het me juist heel erg ernst is, en ik het nodig heb dat erover nagedacht wordt?

Oftewel, beseft de ander dat ik een plaatje van een eend heb gestuurd, niet van een haas?

Hebben we verbinding?

Vaak genoeg sta ik daar niet bij stil als ik even snel een bericht moet sturen, of een vraag wil stellen.
Maar ik merk wel dat wanneer het andersom gebeurt ik daar niet altijd even blij van wordt. Als ik bijvoorbeeld een bericht krijg waar alleen maar een vraag of opdracht in staat met geen begeleidende tekst of kleine uitweiding over het hoe en wat.

Ik voel dan dat de verzender geen moeite heeft gedaan om verbinding met mij te maken, maar alleen de tijd nam om die boodschap er uit te gooien.

In hoeverre verbind jij je al met de ander als je een bericht verstuurd?

En check je of het goedt bij de ander binnen is gekomen?
En dan bedoel ik niet de twee blauwe vinkjes 😉

Meer in verbinding met je medewerkers komen?

Daar kunnen wij je bij helpen. Hoe we jou het beste kunnen helpen, daarvoor moeten we eerst even verbinding met elkaar maken. Plan gerust een gratis consultgesprek in met mij of één van mijn collega’s.

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.