zaterdag 9 juli 2022

Korte lontjes, hoe voorkom je dat die overgaan in een burn-out?

Valt het je ook op? Dat de mensen om je heen steeds kortere lontjes krijgen? Komt dat omdat de zomer er aan komt? Of zit er toch meer achter?

We horen het van meerdere kanten. Onze klanten merken het bij hun medewerkers, maar ook onze samenwerkingspartners zoals het Erasmus MC, en het NKDI. Ook zij geven aan dat het opvalt dat meer mensen kortere lontjes hebben. De uitbarstingen komen vaker en steeds sneller.

Een kort lontje is over het algemeen een symptoom dat voorkomt als je vermoeid bent. Fitte mensen die helemaal zen zijn krijg je op de één of andere manier minder snel van hun stuk dan iemand die al dagen op zijn/haar tandvlees loopt omdat een collega ziek is of heeft gekozen voor een andere baan.

Maar goed,

Mensen met cognitieve of mentale uitputting hebben vaak moeite zich te concentreren, zijn sneller afgeleid en gestrest, zijn soms ook negatief,  hebben moeite om belangrijke beslissingen te nemen én ze hebben een korter lontje.

De corona-crisis met bijbehorende rellen en onrust, de oorlog in Oekraïne, stakingen in onderwijs, de boerenprotesten, de stijgende prijzen, de personeelstekorten. Met alles wat er de afgelopen tijd op ons af is gekomen is het niet moeilijk je voor te stellen dat deze vorm van uitputting vele malen vaker voorkomt dan dat we gewend zijn.

Elke keer als we weer een beetje zijn opgeklauterd van de ene knal of crisis lijkt het wel alsof we weer door de volgende worden neergesabeld. Op een gegeven moment is de energie of veerkracht bij sommigen gewoon op.

Een stijging in het aantal mensen die omvallen door vermoeidheid is dan ook wel te verwachten. We zien dat ook terug in onze database:

signaal voor burnout

De eerste piek (in vergelijking met de benchmark (31,1%), oftewel het gemiddelde van de afgelopen 5 jaar) zien we in het tweede kwartaal van 2020. Toen zaten we, niet geheel toevallig, middenin de eerste corona lockdown.

En dan is er vanaf begin 2021 een blijvende stijging in het aantal medewerkers met cognitieve uitputting. Met als grootste uitschieter het eerste kwartaal van dit jaar. 43,3% van de medewerkers die de monitor hebben ingevuld hebben aangegeven cognitief uitgeput te zijn.

Bijna 50% heeft een risico op burnout.

Naast de cognitieve uitputting bestaat ook de emotionele en fysieke uitputting. Deze drie uitputtingsvormen samen tonen aan in hoeverre iemand tegen een burnout aan zit.

Het aantal geteste medewerkers in q1 van 2022 dat een verhoogd risico heeft op burnout is zelfs dik 49%.

Eén op de 2 medewerkers staat dus eigenlijk op omvallen.

Hoe lossen we dit op?

Deze toename in mentale uitputting én burnout risico iets wat niet persé branche of organisatie gerelateerd is. Het is een maatschappelijk fenomeen wat echt aandacht nodig heeft.

Maar kan je als organisatie de medewerkers helpen die met mentale vermoeidheid hebben te kampen?

Dat is het goede nieuws,

Je kan als organisatie wel degelijk een rol spelen in het voorkomen dat een mentale vermoeidheid overloopt in een burnout.

En nog beter nieuws, daar kan Preventned je bij helpen.

Met ons medewerkersonderzoek inclusief de WAI-index, oftewel de WerkVermogensMonitor®, en een speciale module opgezet om medewerkers met risico op burnout op te sporen ontdekken we hoe jullie organisatie er nu voor staat. En we analyseren welke factoren van belang zijn om dit risico bij alle medewerkers te verlagen.

Aan welke knoppen moet je draaien om de vermoeidheid te verminderen en de energie terug te brengen bij je  medewerkers?

Plan een gratis consultgesprek met ons in om daar achter te komen!


Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.

Tags: