dinsdag 16 november 2021

Is er in de afgelopen 5 jaar iets veranderd aan de factoren die invloed hebben op het werkgeluk van medewerkers?

Meest voorkomende factoren die medewerkers beperken in hun geluk

In 2017 hebben wij laten zien welke factoren het meeste invloed hebben op het werkvermogen en geluk van de medewerkers binnen BV Nederland.

Dat waren, op volgorde van impact:

1. Te hoge werkdruk
2. Werk en Privé in dis-balans
3. Te hoge fysieke belasting
4. Onvoldoende rust en ontspanning
5. Te weinig afwisseling

Hoe staat er ervoor in 2021?

Deze analyse hebben we opnieuw uitgevoerd. Interessant om te zien dat de volgorde flink is gehusseld, maar dat de factoren over het algemeen hetzelfde zijn gebleven, namelijk

  1. Werk en privé in dis-balans
  2. Te hoge fysieke belasting
  3. Te hoge werkdruk
  4. Te weinig afwisseling

En nieuw binnen op de vijfde plek:

5.  Te weinig zelfstandigheid

Deze 5 factoren zal ik in deze en mijn volgende blogs onder de loep nemen, om te kijken hoe je als organisatie je medewerkers hier in kan bijstaan dan wel helpen.

Te beginnen met onze nummer 1: Werk en privé in dis-balans

Werk-privé balans

Wat een zeer belangrijke factor is voor het geluk van een werknemers is de werk-privé balans. Wanneer deze vaak genoeg verstoord is heeft dit grote gevolgen voor de productiviteit, werkvermogen en zoals gezegd, het geluk van de medewerker.

Een verstoorde werk-privé balans kan meerdere oorzaken hebben. Als moeder 3 kinderen merk ik regelmatig dat ik op het werk met thuis bezig ben, en thuis met het werk. Dit is an sich niet meteen een verstoorde werk-privé balans mits je er geen hinder van hebt. Wanneer je echter schuldgevoelens gaat ontwikkelen naar de achterblijvende partij (werkgever dan wel thuissituatie), dan kom je in de gevarenzone.

En nu we met zijn allen een stuk meer thuis werken, is het makkelijk voor te stellen dat de balans flink verstoord wordt. Laptops die maar aanblijven, ‘s avonds nog even inloggen, papieren die je de hele dag door blijft zien waardoor afsluiten van je werk toch wel erg moeilijk wordt, en ga zo maar door.

Een ander veel voorkomend voorbeeld: Je hebt een contract voor 40 uur per week. Maar je merkt dat je elke week een aantal uur extra werkt. Omdat je vind dat dat hoort, of omdat de baas er ook nog is, maar  een reden die ik  vaak  hoor is dat je je werk wilt af krijgen, maar dat dat niet lukt binnen de gekregen 40 uur. En omdat je niet incapabel wilt lijken maak je het werk af buiten kantooruren, sluit je later af en kom je uiteindelijk niet toe aan de (andere) dingen die het leven leuk maken.

De privé-kant kan natuurlijk ook een verstorende werking veroorzaken. Als een thuissituatie namelijk niet een plek is om te ontladen en ontspannen vanwege zorgen over niet werk gerelateerde dingen (familie, schulden, gezondheid etc.) of door een extra druk die op je schouders rust vanwege mantelzorg die wordt gegeven.

Hoe staat het met de werk-privé balans van jouw medewerkers?

In hoeverre hebben jouw medewerkers last van een verstoorde werk-privé balans? Of misschien is het wel helemaal niet aan de orde?

Toch interessant om na te gaan of deze factor ook voor jouw organisatie als stuurfactor geldt.
Wil je daarachter komen, neem dan contact  met ons op.


Benieuwd naar bepaalde trends of indicatoren uit de Preventned-database? Mail je verzoekjes naar mij info@preventned.nl en wie weet wordt jouw idee verwerkt in deze serie blogs.

De preventned-database bevat cijfers van BV Nederland mbt WerkVermogen, Werkbeleving, Bevlogenheid, Leiderschap en nog 50 andere stuurfactoren waar de WerkVermogensMonitor® op toetst.

Eveline Berende

Eveline Berende organiseert bij Preventned de interne processen. Zij is creatief in haar werk en denken en heeft bij van alles gelijk een beeld. Haar blogs gaan over wat haar persoonlijk raakt rondom haar eigen inzetbaarheid en waar mogelijk ondersteunt door cijfers uit onze database. Herkenbaar, persoonlijk en informatief tegelijk.